Vuoristoradan Jarrumiehet

VUORISTORADAN JARRUMIEHET ®

Opintomatka 2010 - When Finns Attack

Vuoristoradan Jarrumiehet ry:n kahdeksas opintomatka suuntautui viimein uudelle mantereelle. USA:n reissusta kun on puhuttu ensimmäisen Tanskan reissun jälkeen (vuodesta 2002). Syksyllä 2010 aika ja innostus olivat täydelliset USA:n opintomatkan toteuttamiselle.

Suunnittelutyö matkalle alkoi heti vuoden 2009 Tanskan opintomatkan jälkeen. Euroopan mielenkiintoisimmat puistot ja hehkeimmät puuradat oli koluttu ainakin hetkeksi. Juutinrauman rannoilla katse kääntyi länteen horisontin taakse. Lännen taivaanrannassa saattoi nähdä uuden mantereen itärannikolla Kingda Ka:n korkeimman kohdan. Tuonne oli päästävä.

Uuden mantereen maihinnousuksi valikoitui ajakohta 20.9 - 27.9.2010. Linnanmäen kesäkausi oli juuri saatu päätökseen, ja matkakohteen portit Six Flagsissa New Jersyssa olivat vielä hetken auki. Opintomatkan päivien päivä oli lauantai 25.9, jolloin tunnin ajomatkan päätteeksi vuokrasedanit pysäköitiin Six Flagsin parkkipaikalle. Kilpajuoksu Kingda Ka'n jonoon alkoi.

Syyskuun 20. päivänä, maanantai aamuna, Seutulan kentältä ilmabussiin nousi yksitoista jarrumiestä. Kohteena New York ja matkan timanttina Six Flags huvipuisto New Jerseyn Jacksonissa. Tukholman välipysähdyksen ja koneenvaihdon jälkeen edessä oli kahdeksan tuntia lentoa, epätoivoista nukahtamisen yritystä, sanaristikoita, tasapaksuisia kokoperheen elokuvia ja kynsien puremista. USA:n maahantulotarkastuksen aiheuttama jännitys piti osan porukasta valveilla ja käsialan maahantulokortissa epäselvänä.

Perille päästiin noin yhden aikaan maanantaina paikallista aikaa. Vastaanotto oli lämmin sekä säätilan että jarrumies Markon #8 puolesta, joka oli viettänyt New Yorkissa jo viikon ja saapui meitä vastaan lentokentälle. Newarkin lentokentältä siirryttiin junalla Manhattanille ja siitä edelleen metrolla hotelliin, joka sijaitsi Queens'ssa, kivenheiton päässä Manhattanilta. Suuren maailman henki tuntui hotellin kuudennen kerroksen ikkunasta ulos katsoessa. Ikkunassa avautui pinkfloydmainen tehdasmiljöö, Queensbridgen silta ja Manhattanin valot ja suurkaupungin häly. Sitä ennen ahmittiin silmillä kaikkea sitä New Yorkia mitä ensinäkemä Penn Stationin uloskäynnin kulmalla tarjosi. Taavi tiivisti asian hyvin: ”Nyt mä näen jotain semmoista, mitä en ole koskaan ennen nähnyt.” New York teki meihin heti vaikutuksen!

Viikon muuhun ohjelmaan vapaan ajanvietteen lisäksi kuuluivat muun muassa pesäpallo-ottelu New York Yankees - Tampa Bay Rays, vapauden patsaalla vierailu, laivamatka Staten Islandille, USS Interpid lentotukialukseen tutustuminen, pubikierros, nimekäs lähipubi Coyote Ugly, NHL-ottelu, shoppailua, Brooklyn Bridge-kävely, Times Square, Radio City, panimovierailu Brooklyn Breweryssä, palokuntamuseo, pilvenpiirtäjä Empire State Buildingista urbaanin maisemien ihailu, keskuspuistossa löhöäminen ja katujen tallaaminen. Matkaohjelma täydentyi itsestään suurkaupungin vilskeessä. Sokerina pohjalla lauantaireissu toiseen osavaltioon, New Jersey'hin ja Six Flags huvipuistoon.

Vuoristorataa

Kingda Ka-vuoristorata oli huvipuistovierailun ehdoton pääkohta. Säät suosivat, sillä kuudes matkapäivä oli yhtä kuuma kuin edellisetkin päivät. Aurinko porotti zeniitistä ja elohopea kolmenkymmenen celsiusasteen tuntumassa hemmotteli ja hiersi. Kello oli puoltapäivää. Huvipuiston sisääntulotarkastuksen jälkeen kiiruhdimme reippaasti Kingda Ka:n jonoon. Jono oli onneksemme olematon, olihan lomasesonki jo kaukana takanapäin. Jonotusaika laitteeseen oli noin viisitoista minuuttia. Kaikki katsoivat jännityksellä odotusalueella kun juna toisensa perään ammuttiin yli 200 km/h tuntivauhdilla ja kolmen G:n voimalla 140 metrin korkeuteen. Ilmeet kaikilla olivat hermostuneen jännittyneet. Kun oma vuoromme oli istua junaan odottamaan turvapuomien lukittumista, jännitys oli korkealla. Juna siirtyi laukaisukohtaan odottamaan katapultin kiinnittymistä junan pohjaan. "Head back, arms down. Hold on!" -kuulutuksen jälkeen kuului pneumatiikan suhahdus ja juna lingottiin eteenpäin. Näkökenttä kaventui laajakulmasta saunan ikkunan kokoon ja rinnasta puristi. 140 metrin lakipiste saavutettiin reilussa kymmenessä sekunnissa. Siellä ehti vetää henkeä junan kiivetessä mäenharjan yli, ja heti perään oli tarjolla 140 metrin pudotus pystysuoraan alaspäin hurjalla nopeudella. Koko kierros oli ohi alle minuutissa.

Kingda Ka:n jälkeen vuorossa olivat huvipuiston muut vuoristoradat. Yhdeksi suosikeistamme muodostui massiivinen puurata El Toro, joka yllätti meidät kaikki. Kyyti oli puuradaksi todella hurja ja pitkä. Emme ehtineet millään käymään kaikkia vuoristoratoja läpi puistopäivän aikana. Osa ryhmäläisistä kävi vielä El Torossa ja Kingda Ka:ssa toisen kerran.

Kuuden jälkeen aurinko putosi taivaanrannan taakse ja olo tuntui haikealta, tyhjältä ja väsyneeltä. Matkamuistot oli ostettu ja dollarit kulutettu. Vuoden odotetuin hetki oli takanapäin. Lähdimme ajamaan takaisin kohti Newarkin kentän autovuokraamoa. Autojen palauttamisen jälkeen siirryimme takaisin New Yorkin sykkeeseen. Illalla suihkun ja levon jälkeen päivän tapahtumien kertaaminen oli hieno päätös mukavalle viikolle. Saimme vielä hetken viettää aikaa parhaalla porukalla.

Kotona Suomessa ja Seutulassa odotti tiistaiaamuna pilvinen sää, jetlag ja paluu arkeen. Keskiviikkoaamuna töihin. Taisi kuitenkin joka jätkä kaivata takaisin? Varmasti, sillä reissu oli ylittänyt kaikki odotuksemme.

Takaisin Opintomatkat-sivulle
Takaisin Etusivulle